Počela isplata uvećanih zarada u javnom sektoru

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 


Ministar finansija Siniša Mali rekao je da su počele prve isplate uvećanih zarada u javnom sektoru, i to sa novembarskom platom, čija je isplata počela u decembru. Plate su uvećane u rasponu od osam do 15 procenata. Ministar je najavio i povećanje minimalne cene rada od 1. januara u iznosu od 3.000 dinara.

Siniša Mali je naveo da su najveće povećanje plata od 15 odsto dobile medicinske sestre, zatim slede doktori sa deset odsto povećanja, a toliko su dobili i istraživači u naučnoistraživačkoj delatnosti i zaposleni u ustanovama kulture.Devet posto više su dobili zaposleni u visokoškolskim ustanovama i ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja, predškolskim ustanovama, kao i zaposleni u ustanovama socijalne zaštite. Zaposleni u državnoj upravi su dobili po osam odsto povećanja plata, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Kao primer povećanja plate, ministar je naveo da je neto plata medicinske sestre, bez minulog rada, u oktobru 2019. godine iznosila je 42.819,00 dinara, a u novembru iznosi 49.242,00 dinara, dok je osnovna plata doktora specijaliste u oktobru iznosila 87.518,00 dinara, a novembarska plata je 96.269,00 dinara.

Mali je istakao da je, zahvaljujući dobrim rezultatima, stvoren fiskalni prostor za povećanje plata, kao i da se na taj način podiže životni standard građana Srbije.

"Povećali smo i minimalnu cenu rada, tako da će ona od 1. januara biti veća za 3.000 dinara. Tako podstičemo i veće zarade u privatnom sektoru, gde takođe radi veliki broj građana Srbije. Samim tim, očekujemo da prosečna plata već u decembru bude oko 500 evra. To je obećanje koje smo dali i koje je možda nekima zvučalo nedostižno, ali koje ćemo uspeti da ispunimo", istakao je Mali.

Dodao je da dobre rezultate potvrđuju i svetske finansijske institucije i rejting agencije, kao i da će u petak jedna rejting agencija objaviti reviziju srpskog kreditnog rejtinga.

Izvor: RTS

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Vremenska prognoza

Vremenska prognoza

 

Kursna lista

GRADOVI PRIJATELJI

 

© 2020 Tv Info Bosilegrad. Sva prava zadržana.Kreirao : Kreativni Dizajnerski Studio - Vranje