Otvoren sajam nameštaja u Beogradu

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 


U Beogradu je otvoren 57. Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije, sa više od 500 izlagača iz 38 zemalja. U prvih osam meseci izvoz je povećan 8,6 odsto, a domaći proizvođači nameštaja zaradili su od izvoza oko 365 miliona dolara. U drvno- prerađivačkom sektoru zaposleno je više od 40 hiljada radnika.

Do 10. novembra posetiocima sajma domaće i strane kompanije nude najbolje iz svoje ponude. Srpski proizvođači nameštaja imaju tržište za svoje proizvode i kapacitet da znatno povećaju proizvodnju.

U srpskoj industriji nameštaja gotovo 90 odsto kapitala je u domaćem vlasništvu. To su uglavnom mikro, mala i srednja preduzeća. Najveći konkurenti za proizvođače pločastog nameštaja dolaze iz Poljske i Rumunije.

Potencijal za razvoj preduzetništva u industriji nameštaja je veliki. Važan je i za regionalni razvoj. Pored poljoprivredne proizvodnje često je i jedina industrija u ruralnim područjima.

"Iako je drvoprerađivačka industrija radno intenzivna industrija ona pruža ne samo zanat već i veliku autonomiju i kreativnost u poslu, pogodnu za razvoj sopstvenog biznisa. Svi proizvođači trude se da unose inovacije kao i nove materijale u svoje proizvode. Izazovi koji se stavljaju pred njih mogu se kvalitetno prevazići kroz saradnju privrede, institucija i obrazovnih ustanova", kaže Nataša Govedarica iz Privredne komore Srbije.

Nameštaj od punog drveta sve je traženiji na evropskom i svetskom tržištu. Srpskim proizvođačima masiva glavni konkurenti dolaze iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Poljske.

"Apsolutno možemo reći da srpski proizvođači prate trendove i što se tiče boja koje su ove godine u trendu koralno crvena, ljubičasta, pastelne boje, ali i što se tiče dizajna nameštaja koji se može na tržištima zapadne Evrope prodati po daleko većoj ceni nego što je to ovde. To je uglavnom nameštaj od punog drveta koji tamo ima veću cenu, dok se u Srbiji više prodaje pločasti nameštaj", kaže Aleksandar Ivković, marketing direktor Beogradskog sajma.

Za bolje rezultate domaći proizvođači nameštaja moraju ulagati u što veću finalizaciju proizvoda, jer takav nameštaj ima i do sedam puta veću cenu od primarne prerade drveta. 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

© 2021 Tv Info Bosilegrad. Sva prava zadržana.Kreirao : Kreativni Dizajnerski Studio - Vranje