ponedeljak, 21 januar 2019 20:09

EKO PROTESTI

Napisano
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)


Dva ekološka protesta i jedan kontraprotest održani su u Bosilegradu, nekoliko dana pre i posle dočeka Nove Godine. Udruženja građana "EKO-BIO-PRAVDA" i "GLAS" su 26.

decembra prošle godine ispred zgrade opštine u Bosilegradu organizovali prvi ekološki građanski protest pod motom "Ako izubimo prirodu, izgubili smo sve". Čuvani od strane policije, oko 60  građana iz Bosilegrada, uglavnom mladih, transparentima, pištaljkama i  uzvicima „Mafija“, protestovalo je protiv nekontrolisanog ispuštanja otpadnih voda i hemijskih reagensa iz rudnika Karamanica i Blagodat u pritoke reke Dragovištice koja se uliva u sliv reke Strume.

Drugi ekološki protest u Bosilegradu "Ako izgubimo prirodu, izgubili smo sve" održan je 4. januara, na velikom temperaturnom minusu  i pod pritiskom kontraprotesta koji je organizovao predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zahariev, uz pojačano prisustvo policije i veliko prisustvo medija.

Čudno je da je policija u Bosilegradu dala dozvolu za dva međusobno suprotstavljena protesta sa suprotstavljenim ciljevima u isto vreme i na istom mestu.

Ocenjujući opasnost od provokacija, organizatori protesta "Ako izgubimo prirodu, igubili smo sve" promenili su mesto protesta tako da je on održan ispred Udruženja „Glas“, gde su njegovi učesnici govorili o ekološkoj katastrofi. Jedan od glavnih zahteva demonstranata je da se što pre odredi sastav vode, zemljišta i vazduha od strane nezavisnih međunarodnih komisija,  kako bi se izbegli svi mogući subjektivni uticaji.

 Na kontraprotestu, "Miting za istinu",  prisutvovali su zvaničnici  opštinskih službi , preduzeća i institucija, predstavnici rudnika „ Bosil- metal“, rudnika„Grot“ kao  i istraživačka kompanija „MED GOLD“, i lokalno stanovništvo. Predsednik opštine Bosilegrad, rekao je da će opština uvek insistirati na očuvanju životne sredine, ali i da će istovremeno zadržati radna mesta koja rudnici daju.

Pročitano 234 puta
Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

Vremenska prognoza

current
feels like
min
max
pressure
humidity
visibility
wind

PRIJATELJI SAJTA

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

PRIJATELJI PORTALA

 

PRATITE NAS

© 2022 Tv Info Bosilegrad. Sva prava zadržana.Kreirao : Kreativni Dizajnerski Studio - Vranje