Evo ko su Vranjanci koji su uhapšeni u Rumuniji sa tonom kokaina

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Detalji akcije srpske i rumunske policije u kojoj je zaplenjena velika količina narkotika. Iza rešetaka Tode K. (50) i Nenad C. (43), tvrde da ne znaju šta su vozili.

Angažovao ih klan koji tesno sarađuje i sa ekipom iz Beograda. 

Vranjanci Tode K. (50) i Nenad C. (43) uhapšeni su u Rumuniji zbog sumnje da imaju veze sa krijumčarenjem više tona kokaina iz Južne Amerike ka Zapadnoj Evropi. Oni su privedeni posle akcije rumunske i srpske policije i zaplene tone i 40 kilograma kokaina visoke čistoće u gradiću Sveti Đorđe, nedaleko od luke na Crnom moru.

Prema operativnim podacima iz istrage, angažovao ih je jedan crnogorski mafijaški klan, koji, kako se sumnja, tesno sarađuje sa ekipama iz Beograda i Bara. U ovom trenutku prikupljaju se dokazi za ova saznanja. Zaplenjeni kokain se procenjuje na više od 300 miliona evra.

Informacije bezbednosnih službi evropskih država govore da je zaplena narkotika u blizini ušća Dunava u Crno more usledila posle presecanja kopnenog krijumčarskog kanala. Tokom pretovara droge ispalo je pakovanje od kilogram narkotika, koji krijumčari nisu videli, jer je bila noć.

To se dogodilo u okrugu Tulča 20. marta ove godine, a kombi je imao registarske oznake Bukurešta, glavnog grada Rumunije. Prateći ovu rutu, rumunska policija je posle dva dana na obali Crnog mora, nedaleko od mesta Sveti Đorđe, pronašla prevrnuti brod, koji je registrovan u ovoj zemlji.

Tu su zatečeni paketi sa ukupno 1,04 tone kokaina, čija je čistoća iznad 90 odsto.Feliks Banila, glavni tužilac rumunske Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma, izjavio je da iako je temeljna istraga započela 20. marta, i ranije su postojale informacije o novoj krijumčarskoj ruti koja ide kroz ovu zemlju Evropske unije.

Banila je saopštio da se iz, do sada prikupljenih podataka, vidi da su pored srpskih državljana u ovom švercu učestvovali i Rumuni.

- Idući tim tragom, i na osnovu snimaka sa saobraćajnih i drugih kamera, došlo se do dvojice osumnjičenih - navodi izvor Novosti. - Oni su vozači kamiona, a ni Tode K. ni Nenad C., navodno, ne znaju da su prevozili kokain. Jedan je uhapšen u okrugu Prahovo i to u kamionu vranjskih tablica, a drugi u blizini Hidroelektrane "Đerdap 2" u istom okrugu, gde je i granica između Rumunije i Srbije.

Krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike ka Zapadnoj Evropi, a preko crnomorskih luka, posebno rumunske Konstance, pojačano je poslednjih godina, posle niza zaplena u Holandiji, Španiji, Italiji, Grčkoj, pa čak i Crnoj Gori. Ponovo su aktivirane rute preko Rumunije, ali i Australije.

U Južnoj Americi veliki je broj naših državljana koji su u direktnom kontaktu sa mafijaškim kartelima. Od njih kupuju kokain i preprodaju ga srpskim, crnogorskim, ali i ostalim kriminalnim ekipama. Oni samo posreduju i za to dobijaju veliki novac.

Policija u nekim zemljama Južne Amerike označila je Darka Šarića kao jednog od najvećih balkanskih narko-dilera, bar prema količinama opijata koje je, navodno, "valjao". To je doduše bio do hapšenja i optužbi za šverc 5,7 tona kokaina. Tada je procenjeno da je njegova kriminalna organizacija zarađivala milijardu dolara godišnje sa poslovima u Kolumbiji, Argentini, Urugvaju, Brazilu, Rusiji i Italiji.

Pretovar na moru

RUMUNSKI istražioci veruju da su paketi sa kokainom pretovarani na otvorenom moru tokom noći. Sa prekookeanskog broda kese sa drogom su prebacivane u manje čamce, čija su krajnja odredišta bila poludivlje luke na Dunavu. Tu bi se droga opet pretovarala, ovog puta na kopno - odnosno u kamione, kombije i automobile. Drumskim transportom kokain je potom distribuiran po zemljama zapadne Evrope.- Posao je bio olakšan jer je Rumunija članica EU, pa su i kontrole slabije između zemalja - navodi izvor Novosti.

Imao fabriku marihuane?

VLADIMIR Vidaković (levo), koji je pronađen mrtav u kolumbijskom gradu Medeljin, inače rođeni brat Miloša Vidakovića (desno), ubijenog u Budvi 2013. godine, takođe je povezivan sa narko-biznisom. Prema operativnim saznanjima srpskih bezbednosnih službi, ovaj Pančevac je imao fabriku za proizvodnju marihuane u veštačkim uslovima u Španiji. Često je, međutim, putovao i za Kolumbiju.

- Apetiti su mu porasli i hteo je posle smrti brata da uplovi i u biznis sa kokainom - navode svoje operativne sumnje istražni organi. - Još se proverava šta se tačno desilo u Medeljinu, gradu Pabla Eskobara, i koje su okolnosti pod kojima je preminuo. Njegova smrt je sumnjiva i čekaju se rezultati obdukcije.

Izvor: Večernje novosti

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Vremenska prognoza

current
feels like
min
max
pressure
humidity
visibility
wind

PRIJATELJI SAJTA

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

PRIJATELJI PORTALA

 

Pirot

PRATITE NAS

KURSNA LISTA